Economic and Financial Viability Analysis in a Micro Enterprise of Meringues and Egg Yolk and Conconut Flan Artisans

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21574/remipe.v10i2.456

Keywords:

Economic indicators of profitability, Egg yolk and conconut flan, Family agroindustry , Investment analysis,, Meringues

Abstract

The candy market has grown increasing in Brazil and around the world. This research aimed to study the economic-financial viability of a  micro family-owned enterprise that produces meringues and egg yolks and coconut flan artisans. The research carried out based on productive and economic from January 2018 to December 2021, with a projection for five years of operation. Adopted with economic indicators of profitability: Net Present Value (NPV) and Internal Rate of Return (IRR), and Sensitivity and Risk Analyses. The production of homemade meringue was financially viable at a discount rate of 6% per year, presenting IRR of 7.74% per year. When the production of meringue associated with the production of egg yolks and coconut flan was considered, it was financially feasible of 10% per year, with IRR annual of 11.95% per year. Considering the importance in the management of micro and small businesses, financial management and the generation of economic indicators of profitability contribute to assertive decision making, in the enterprise. Aiming at the waste, the handmade production of egg yolks and coconut flan was proposed and implemented to ensure the use of egg yolk, originating from the production of meringues. The makes managers aware of the importance of the total utilization of the raw material, diversification of production and greater supply in the product portfolio in company.

Author Biographies

Afonso Aurelio de Carvalho Peres

Zootecnista (UFRRJ). Especialista em Gestão e Estratégia no Agronegócio (UFRRJ). Mestre em Ciência Animal (UENF). Doutor em Ciência Animal (UENF). Professor Associado (UFF).

Jéssica Alves Reis, Universidade Federal Fluminense

Graduação em Engenharia de Agronegócios (UFF)

References

ABIP - Associação Brasileira da Indústria de Panificação e Confeitaria. Indicadores da panificação e confeitaria brasileira em 2019. Espírito Santo, 2019. Disponível em: https://www.abip.org.br/site/wp-content/uploads/2020/02/INDICADORES-DA-PANIFICA%C3%87%C3%83O-E-CONFEITARIA-EM-2019-2.pdf

ABPA - Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório anual 2019. Disponível em: https://abpa-br.org/wp-content/uploads/2019/08/Relat%C3%B3rio-Anual-2019.pdf

AKSOY, H. How do innovation culture, marketing innovation and product innovation affect the market performance of small and medium-sized enterprises (SMEs)? Technology in Society, v. 51, n. 4, p. 133-141, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2017.08.005

BENATTI, L. M.; SILVA, E. E.; PREARO, L. C. Microempreendedores individuais e o desenvolvimento econômico nos municípios paulistas de 2010 a 2014. Revista de Empreendedorismo e Gestão de Pequenas Empresas, v. 10, n. 2, mai.-ago., 2021, e1676. Disponível em: https://doi.org/10.14211/regepe.e1676

BLANK, L.; TARQUIN, A. Engenharia econômica. 6. ed. São Paulo: Editora McGraw-Hill. 2008. 756p.

BRASIL. Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico (VIGITEL). Ministério da Saúde. Brasília, DF, 2016. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/vigitel_brasil_2015.pdf

BRESSAN, G. Modelagem e simulação de sistemas computacionais: abordagem sistemática de modelagem e análise de desempenho de sistemas. São Paulo: Larc-PCS/Epusp. 2002. 12 pp.

CARVALHO, F. O livro negro do açúcar. Algumas verdades sobre a indústria da doença. Rio de Janeiro, 2006. Disponível em: http://portal.unisepe.com.br/saolourenco/wp-content/uploads/sites/10005/2018/09/Fernando-Carvalho-O-livro-negro-do-acucar.pdf

CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira de cana-de-açúcar. Safra 2020/21 N.2 – Segundo levantamento. Agosto, 2019. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cana/boletim-da-safra-de-cana-de-acucar

CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Boletim da safra de cana-de-açúcar - Primeiro levantamento - Safra 2022/2023. Abril, 2022. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cana/boletim-da-safra-de-cana-de-acucar

COUTINHO, W. F.; TORRES, E. F.; PINTO, L. A.; CASTRO, F. R. A. O empreendedorismo feminino no polo cerâmico de Teresina/PI. REMIPE - Revista de Micro e Pequenas Empresas e Empreendedorismo da Fatec Osasco, v. 8, n. 2, out.-mar., p. 224-239, 2022. Disponível em: https://doi.org/10.21574/remipe.v8i2

DOMANSKA, A.; ?UKOWSKA, B.; ZAJKOWSKI, R. Green entrepreneurship as a connector among social, environmental and economic pillars of sustainable development. Why some countries are more agile? Problemy Ekorozwoju, v. 13, n. 2, 2018, p. 67-76, 2018. Disponível em: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/%20bwmeta1.element.baztech-24ad7495-5059-4e87-86ba-d0a21ebf042d

FAO - Food and Agriculture Organization on the United Nations. The state of food security and nutrition in the World 2020. Roma, 2020. Disponível em: https://www.fao.org/documents/card/en/c/ca9692en

FAO - Food and Agriculture Organization on the United Nations. World food and agriculture - Statistical yearbook 2021. Roma, 2021. Disponível em: https://www.fao.org/3/cb4477en/online/cb4477en.html#chapter-4

FERREIRA, P. B. O doce brasileiro como identidade cultural. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE GASTRONOMIA – MESA TENDÊNCIAS, 2013. Centro Universitário Senac, São Paulo, nov. 2013. Anais eletrônicos. Disponível em: https://docplayer.com.br/8586529-Congresso-internacional-de-gastronomia-mesa-tendencias-2013-senac-sao-paulo-05-a-07-de-novembro-de-2013.html

FGV/SEBRAE - Fundação Getúlio Vargas; Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Atualização de estudo sobre participação de micro e pequenas empresas na economia nacional. Brasília, 2020. Disponível em: https://datasebrae.com.br/wp-content/uploads/2020/04/Relat%C3%B3rio-Participa%C3%A7%C3%A3o-mpe-pib-Na.pdf

FRÓES, E. B. Estratégia em micro e pequenas empresas: um estudo das empresas finalistas do prêmio realce empresarial. 2008. 129 f. Dissertação (Mestrado em Administração) – Universidade Federal da Bahia, Bahia, 2008.

GEM - Global Entrepreneurship Monitor. Empreendedorismo no Brasil: Relatório Executivo 2019/2020.Curitiba: IBQP, 2020.

HERTZ, D. Risk analysis in capital investment. Harvard Bus Rev, v. 42, p. 95-106, 1964.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Sistema IBGE de recuperação automática. Rio de Janeiro, 2017. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017#cna

IBQP/SEBRAE - Instituto Brasileiro da Qualidade e Produtividade; Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Relatório executivo: empreendedorismo no Brasil – GEM 2019. São Paulo, 2019. Disponível em: https://ibqp.org.br/PDF%20GEM/Relat%C3%B3rio%20Executivo%20Empreendedorismo%20no%20Brasil%202019.pdf

LES BISOUS. Começando pelo começo. De onde surgiram os suspiros? Rio de Janeiro, RJ, 2019. Disponível em: http://www.lesbisous.com.br/2019/10/10/comecando-pelo-comeco-de-onde-surgiram-os-suspiros/

MARION, J. C. Contabilidade Rural. 14. ed. São Paulo: Atlas. 274p. 2019.

NORONHA, J. F. Projetos agropecuários: administração financeira, orçamento e viabilidade econômica. 2. ed. São Paulo: Editora Atlas. 269p. 1987.

ONU - Organização das Nações Unidas. Programa das Nações Unidas para o Meio Ambiente. Índice de desperdício alimentar do PNUA - Relatório 2021. Nairóbi, 2021. Disponível em: https://www.unep.org/pt-br/noticias-e-reportagens/comunicado-de-imprensa/pnuma-e-fao-convocam-movimento-no-brasil-para-reduzir

PERES, A. A. C.; ALMEIDA, G. L.; BESERRA, V. A. A utilização de técnicas de Engenharia Econômica na avaliação de empreendimentos e tecnologias. In: Carli, A. A.; Santos, F. S.; SEIXAS, M. W. (org.). A tecnologia em prol do meio ambiente: a partir de uma análise multidisciplinar. Editora Lumen Juris, 2016.

PORTAL BRASIL. Índice Geral de Preços – Disponibilidade Interna (IGP-DI). 2020. Disponível em: http://www.portalbrasil.net/igp.htm

PENSSAN - Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia do COVID-19 no Brasil (II VIGISAN). Abril, 2022. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/wp-content/uploads/2022/06/Relatorio-II-VIGISAN-2022.pdf

SALOMÃO, P. G. Empreendendo a felicidade. Uma nova abordagem sobre negócios, vidas e valores. Rio de Janeiro: Inspira. 160p. 2016.

SAMANEZ, C. P. Engenharia econômica. São Paulo: Pearson Prentice Hall. 216p. 2009.

SANTOS, J. A. R.; TEIXEIRA, R. M. Processo de criação de empresas ambientalmente sustentáveis. REGEPE - Revista de Empreendedorismo e Gestão de Pequenas Empresas, v. 10, n. 2, mai.-ago., 2021, e1913. Disponível em: https://doi.org/10.14211/regepe.e1913

SCHALTEGGER, S.; BECKMANN, M.; HOCKERTS, K. Sustainable entrepreneurship: creating environmental solutions in light of planetary boundaries. International Journal of Entrepreneurial Venturing, v. 10, n. 1, p. 1-16, 2018. Disponível em: https://doi.org/10.1504/IJEV.2018.090990

SEBRAE - Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Causa mortis: o sucesso e o fracasso das empresas nos primeiros 5 anos de vida. São Paulo, 2014. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/UFs/SP/Anexos/causa_mortis_2014.pdf

SEBRAE - Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Mercado de doces, bolos e confeitarias gourmet. Santa Catarina, 2020. Disponível em: https://www.sebrae-sc.com.br/observatorio/infografico/mercado-de-doces-bolos-e-confeitaria-gourmetUNEP - United Nations Environment Programme. Food Waste Index – Report 2021. Nairobi, 2021. Disponível em: https://wedocs.unep.org/handle/20.500.11822/35280

VIEIRA, D. M.; VIEIRA, M. B. N.; ENES, Y. O. Empreendedorismo feminino: significados, motivações e desafios das mulheres que decidem empreender. REMIPE - Revista de Micro e Pequenas Empresas e Empreendedorismo da Fatec Osasco, v. 8, n. 2, out.-mar., p. 263-282, 2022. Disponível em: https://doi.org/10.21574/remipe.v8i2

WESTON, J. F.; BRIGHAM, E. F. Fundamentos da administração financeira. 10. ed. São Paulo: Editora Makron Books, 2000.

Published

2024-10-10

How to Cite

Peres, A. A. de C., & Reis, J. A. (2024). Economic and Financial Viability Analysis in a Micro Enterprise of Meringues and Egg Yolk and Conconut Flan Artisans. REMIPE - Revista De Micro E Pequenas Empresas E Empreendedorismo Da Fatec Osasco, 10(2), 263–284. https://doi.org/10.21574/remipe.v10i2.456