Contribution of cost-volume-profit analysis to the cost management of a baking company from the action-research
DOI:
https://doi.org/10.21574/remipe.v8i2.341Keywords:
Bakery, Cost-Volume-Profit Analysis, Cost ManagementAbstract
The bakery sector demands relevant information on management aspects, which makes the cost-volume-profit analysis an important tool in helping small businesses. This research aimed to assess the contribution of cost-volume-profit analysis to the management of a bakery located in the city of Maceió (Alagoas State, Brazil), using the action-research (AR) method. This action-research was carried out from November 2019 to April 2020 and consisted of six circular steps (data collection, data feedback, data analysis, action planning, implementation, and evaluation), monitored together, making a qualitative approach to the study. The results showed that French, Seda, and Roberto breads most contribute to business profitability. Also, given the company’s fixed structure, it was found a non-significant equilibrium point, which increases the total safety margin, as well as in the result obtained in the period. Cost management provides extremely important information, becoming essential for microentrepreneurs, who have a high percentage of aggregation in local economies. However, in many cases, do not have this information and do not use it, so that studies reinforce the need for participation and the contribution given by academia to society, in the case of studying this segment, as well as the improvement these data provide for future research on this subject.
References
Bornia, A. C. (2010). Análise Gerencial de Custos: aplicação em empresas modernas (3a ed.). São Paulo: Atlas.
Chrysafis, K. A., & Papadopoulos, B. K. (2009). Cost–volume–profit analysis under uncertainty: a model with fuzzy estimators based on confidence intervals. International Journal of Production Research, 47(21), 5977-5999.
Colpo, I., Medeiros, F. S. B., Amorin, A. L. W., & Weise, A. D. (2015). ANÁLISE DO CUSTO-VOLUME-LUCRO AUXILIANDO NA TOMADA DE DECISÃO: O CASO DE UMA MICROEMPRESA. Revista da micro e pequena empresa, 9(3), 22-36.
Coughlan, P., & Coghlan, D. (2002). Action research for operations management. International journal of operations & production management, 22(2), 220-240.
Dal Magro, C. B., Manfroi, L., & Theisen, C. P. (2014, novembro). A Contabilidade de Custos na formação do preço de venda: um estudo de caso na Indústria de Panificação. Anais do Congresso Brasileiro de Custos-ABC, Natal, RN, 21.
Garrison, H., Noreen W., & Brewer, C. (2013). Contabilidade Gerencial (14a ed.). Porto Alegre: Bookman.
Hansen, D. R., & Mowen, M. M. (2001). Gestão de custos: contabilidade e controle. São Paulo: Pioneira Thomson Learning.
Horngren, C. T., Foster, G., & Datar, S. M. (2000). Contabilidade de custos (9a ed., J. L. Paravato, Trad.). Rio de Janeiro: LTC. (Obra original publicada em 2000)
Kaplan, R. S. (2000). Communication and education to make strategy everyone’s job. Balanced Scorecard Report, 2(2), 1-10.
Lodi, M. D. D. F., Thiollent, M. J. M., & Sauerbronn, J. F. R. (2018). Uma Discussão Acerca do Uso da Pesquisa-ação em Administração e Ciências Contábeis. Sociedade, Contabilidade e Gestão, 13(1), 57-68.
Lopes, A. C. V., & Martins, L. A. (2018, novembro). Gestão de Custos nas Micro e Pequenas indústrias do setor de confecções da cidade dourados/MS. Anais do Congresso Brasileiro de Custos-ABC, Vitória, ES, 25.
Iudícibus, S., & Mello, G. R. (2013). Análise de custos: uma abordagem quantitativa. São Paulo: Atlas.
Lunardelli, G., & Raupp, F. M. (2018). Proposta de apropriação de custos em uma Panificadora de Pequeno Porte: um Estudo de Caso. Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana. Disponível em<//www.eumed.net/2/rev/oel/2018/02/apropriacao-custos-panificadora.html.
Martins, E. (2018). Contabilidade de Custos (11a ed.). São Paulo: Atlas.
Navaneetha, B. N., Punitha, K. P., Joseph, R. M., Rashmi, S. R., & Aishwariyaa, T. S. (2017). An analysis of cost volume profit of Nestlé limited. Management and Administrative Sciences Review, 6(2), 99-103.
Oliveira, P. A. D., Cervi, R. G., Rodrigues, S. A., & Campos, B. (2016). Análise dos custos de produção para o cultivo da soja em cenários distintos de produtividade e preço no interior paulista. Revista Eletrônica de Agronegócio, 5(Edição Especial), 58-66.
Prauli?š, A., & Bratka, V. (2014). THE PECULIARITIES OF FINANCIAL MANAGEMENT PRACTICES IN SMALL BUSINESSES. Management, 25(2), 97-106.
Rocha, I. C., Oliveira, A. M. de, Soares, F. I. L., Silva, G. V. da, Oliveira, A. M. O., Valdevino, R. Q. S., & Oliveira, M. C. S. de (2019). A contabilidade de custos como ferramenta na formação do preço de venda em uma indústria em Panificação. Brazilian Journal of Development, 5(9), 15957-15980.
Santos, T. R. dos, Meirelles, I. G., Albuquerque, C. D. S. S., Paula, R. V. B. de, Ribeiro, S. P., & Francisco, A. L. (2019). Precificação e a relação com a margem de contribuição nas decisões gerenciais: um estudo de caso. Revista Brasileira de Administração Científica, 10(1), 89-100.
Sintha, L. (2020). Importance of Break-Even Analysis for the Micro, Small and Medium Enterprises. International Journal of Research-Granthaalayah, 8(6), 212-218.
Souza, M. A. de, Schnorr, C., & Ferreira, F. B. (2011). Análise das relações custo-volume-lucro como instrumento gerencial: um estudo multicaso em indústrias de grande porte do Rio Grande do Sul. Revista de Contabilidade e Organizações, 5(12), 109-134.
Warren, C. S., Reeve, J. M., & Fess, P. E. (2003). Contabilidade Gerencial (6a ed.). São Paulo: Pioneira Thomson Learning.
Yin, R. K. (2015). Estudo de Caso: Planejamento e Métodos. Bookman Editora.
Zart, A. C. F., Zart, M. C., & Zanatta, J. M. (2018). Análise de custos de linha de produtos de confeitaria Em Uma Panificadora. Revista Livre de Sustentabilidade e Empreendedorismo, 3(2), 20-47.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 REMIPE - Revista de Micro e Pequenas Empresas e Empreendedorismo da Fatec Osasco
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.