Importance of budget management and costs as support for decision making in micro and small enterprises

Authors

  • Graciele Bergamim Universidade do Contestado - UnC
  • Emanuele Engelage Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC https://orcid.org/0000-0002-9243-5209
  • Marcelo Haendchen Dutra Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

DOI:

https://doi.org/10.21574/remipe.v6i1.194

Keywords:

Orçamento Empresarial, Controle, Custos, Planejamento, Micro e Pequenas Empresas

Abstract

This study aims to demonstrate the importance and foment the utilization of the budget and cost management in a Micro and Small Enterprises (MPEs), evidencing their applicability and support to the decision making in a restaurant located in the state of Santa Catarina, Brazil. The data collection occurs between the months of August 2017 and February 2018. There are realized interviews and accompaniments of the procedures with the owner partner, employees and close members of the chain. Also there are analyzed reports and documents and raised the pertinent data to the actuation market. There are elaborated the company's operating budgets (sales, raw material, labor, indirect costs and costs with selling, distribution and administration) from May to December 2018. The budgets informations are validated by the manager and there are analyzed his perception about the relevance of the instrument. According to the manager, the budgets informations provided reflection and knowledge and made him ponder about the importance of planning and control, incurring, even, in the changing of some practices. That is because, even though the financial results raised are satisfactory, the information detailing demonstrated that there are possibilities to maximize them. Therefore, this tool fulfills its role as a management instrument to the MPEs, by providing better comprehension of the current state, design future scenarios and indicate points to be improved. Spite acknowledging its information advantages, the manager pointed out some difficulties regarding the utilization of budgets and claims that its implementation should be a gradual process.

Author Biographies

Graciele Bergamim, Universidade do Contestado - UnC

Especialista em Controladoria, Auditoria e Perícia pela Universidade do Contestado (UnC) - Concórdia.

Bacharel em Logística pela Faculdade de Tecnologia Pedro Rogério Garcia (FATTEP).

Emanuele Engelage, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

Integrante do Grupo de Gestão de Custos (GGC) do Programa de Pós-Graduação em Contabilidade (PPGC) da UFSC. Doutoranda em Contabilidade e Mestre em Contabilidade pela UFSC; Especialista em Contabilidade e Controladoria pela Unochapecó e bacharel em Contabilidade pela UnC Concórdia.

Marcelo Haendchen Dutra, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

Professor da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Graduado e Mestre em Contabilidade, com Doutorado em Engenharia de Produção, na área de Inteligência Organizacional.

References

BAZOLI, T. N.; SANTOS, J. L. D. Administração financeira e orçamentária. São Paulo: Pearson Education do Brasil, 2013.

BOMFIM, C. A. G. P. Planejamento financeiro e orçamento operacional em uma microempresa. Trabalho de Conclusão de Curso, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brasil, 2007.

CARDOSO, R. L. Orçamento empresarial: aprender fazendo. São Paulo: Atlas, 2014.

GERSICK, K.; DAVIS, J.; HAMPTON, M. M. De geração para geração: ciclos de vida das empresas familiares. São Paulo: Negócio, 1997.

HORNGREN, C. T.; DATAR, S. M.; FOSTER, G. Contabilidade de custos. 11. ed. São Paulo: Prentice Hall, 2004.

IBGE, Coordenação de Serviços e Comércio. As Micro e pequenas empresas comerciais e de serviço no Brasil: 2001. Rio de Janeiro: IBGE, 2003. Recuperado em 02 julho, 2017, de http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv1898.pdf.

ISHISAKI, N. A utilização do orçamento empresarial: um estudo em empresas da região do Vale do Paraíba–SP. Dissertação de Mestrado em Administração de Empresas, Universidade de Taubaté, São Paulo, Brasil, 2003.

KING, R.; CLARKSON, P. M.; WALLACE, S. Budgeting practices and performance in small healthcare businesses. Management Accounting Research, 21(1), 40-55, 2010.

KOTESKI, M. A. As micro e pequenas empresas no contexto econômico brasileiro. Revista FAE Business, 8(1), 16-18, 2004.

LEI n. 13.467, de 13 de julho de 2017. Altera a Consolidação das Leis do Trabalho (CLT) e dá outras providências. Brasília, DF. Recuperado em 05 novembro, 2017, de http://www2.camara.leg.br/legin/fed/lei/2017/lei-13467-13-julho-2017-785204-norma-pl.html.

LEMES, A.; PISA, B. Administrando micro e pequenas empresas. São Paulo: Elsevier, 2010.

LÓPEZ, O. L.; HIEBL, M. R.W. Management accounting in small and medium-sized enterprises: current knowledge and avenues for further research. Journal of Management Accounting Research, 27(1), 81-119, 2014.

LUNKES, R. J. Manual de orçamento. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

MONTEIRO, J. M.; BARBOSA, J. D. Controladoria empresarial: gestão econômica para as micro e pequenas empresas. Revista da Micro e Pequena Empresa, 5(2), 38-59, 2011.

MÜLER, E. T. C.; BEUREN, I. M. Estrutura formal e práticas da controladoria em empresas familiares brasileiras. Gestão & Regionalidade, 26(76), 105-120, 2010.

PADOVEZE, C. L.; TARANTO, F. C. Orçamento Empresarial: novos conceitos e técnicas. São Paulo: Pearson Education do Brasil, 2011.

PEREIRA, F. I.; OLIVEIRA NETO, F. S. de (2018). As problemáticas impactantes na gestão de processos orçamentários: uma leitura de campo. Management Control Review, 2(2), 34-51, 2018.

SANTOS, J. O. et al. Fundamentos de orçamento empresarial. São Paulo: Atlas, 2008.

SANTOS, V. C. O planejamento e o gerenciamento econômico-financeiros como instrumento de redução da mortalidade das micro e pequenas empresas – estudo de caso: restaurante Buongustaio. Dissertação de Mestrado em Administração Pública e de Empresas, Fundação Getúlio Vargas, Rio de Janeiro, Brasil, 2001.

SCOTT, M.; BRUCE, R. Five stages of growth in small business. Long Range Planning, 20(3), 45-52, 1987.

SEBRAE, Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Participação das micro e pequenas empresas na economia brasileira. 2014. Recuperado em 07 julho, 2017, de https://m.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Estudos%20e%20Pesquisas/Participacao%20das%20micro%20e%20pequenas%20empresas.pdf

SEBRAE, Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Sobrevivência das empresas no Brasil. 2016. Recuperado em 07julho, 2017, de http://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Anexos/sobrevivencia-das-empresas-no-brasil-relatorio-2016.pdf

SILVA, B.W. Controladoria empresarial: planejamento, execução e controle. BWS Consultoria, 2014.

SILVA, P. F.; CONCEIÇÃO, G. C.; LIMA, A. B. T.I. auxiliando na gestão estratégica da informação em micro e pequenas empresas. Taquaritinga: Clube dos Autores, 2013.

SOUZA, A. Gerência financeira para micro e pequenas empresas: um manual simplificado. Rio de Janeiro: Elsevier, 2007.

TACHIZAWA, T. Criação de novos negócios: gestão de micros e pequenas empresas. Editora FGV, 2002.

Published

2020-01-01

How to Cite

Bergamim, G., Engelage, E., & Dutra, M. H. (2020). Importance of budget management and costs as support for decision making in micro and small enterprises. REMIPE - Revista De Micro E Pequenas Empresas E Empreendedorismo Da Fatec Osasco, 6(1), 206–225. https://doi.org/10.21574/remipe.v6i1.194