Entrepreneurs skills in a family agribusiness cooperative

Authors

  • Marcio Leandro da Silva Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cibely Delabeneta Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Silvia de Almeida Boffi Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Elza Hofer Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.21574/remipe.v4i2.114

Keywords:

sustainability, entrepreneurial skills, cooperativism

Abstract

The study aimed at identifying the entrepreneurial skills present in the rural producers or those who explore the agribusiness activity. The pieces of information were collected through a survey, whose research instrument was adapted from the Lenzi model (2008). The sample cam from 27 associates of an agribusiness cooperative of the western region of Paraná. Among the competences analyzed, the most emphasized were the variables "persistence" and "impairment" that were found in 100% of the respondents. The "entrepreneurship for sustainability" competence was highlighted with 96.30%, followed by the competencies "goal setting" and "quality and efficiency requirement" with 88.89% participation for both. For the identification of the existence of a certain competence, this is obtained by the sum of the scale, with a minimum score of 12 points (Lenzi, 2008). Results indicate that the respondents have entrepreneurial skills, due to the fact that only the competence "search for opportunities and initiative" obtained 11.63 points, the other variables exceeded the minimum suggested scale. The study made it possible to analyze the relationship between competencies with turnover and schooling. The contribution of this study was the identification of the entrepreneurial profile of small rural and / or agribusiness producers and the influence of these skills in the development of their activities to strengthen local agribusiness.

 

Author Biographies

Cibely Delabeneta, Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Mestranda programa pós graduação em administração - Mestrado Profissional Administração

Silvia de Almeida Boffi, Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Mestranda programa de pós gradução administração.

Elza Hofer, Unioeste - Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Professora Dra. do programa de pós graduação administração.

References

OLIVEIRA, M. A. Valeu! Passos na trajetória de um empreendedor. São Paulo, São Paulo: Livraria Nobel S.A, 1995.

ORGANIZAÿ?O DAS COOPERATIVAS BRASILEIRAS ? OCB. Relatório OCB 2013. Recuperado 21 de janeiro de 2018, de http://relatorioocb2013.brasilcooperativo.coop.br/?portfolio=visao-panoramica

PAIVA, K. C. M.; FERREIRA, L. dos S. Competências Gerenciais na área de Tecnologia de Informação: um estudo com gestores de empresas localizadas no Triângulo Mineiro. Revista Gestão & Tecnologia, 13 (1) 205-229, 2013. Recuperado 21 janeiro de 2018 de http://revistagt.fpl.edu.br/get/article/view/484

POSSENTI, M. A. Proposta de uma sistemática para apoiar a gestão econÿmico-financeira de agroindústrias familiares de pequeno porte. Universidad Federal do Rio Grande do Sul, 2013. Recuperado de http://hdl.handle.net/10183/28818

PROTIL, R. M. A. X.; BENEDITO, A.; SOUZA, K. Agroindustrias Utilizando um Modelo de Scorecard Dinâmico. RCO-Revista de Contabilidade E Organizações-FEARP/USP, 3(5), 62?79, 2009.

SANTOS, A. R. Metodologia científica: a construção do conhecimento. Rio de Janeiro: DP&A, 1999.

SCHUMPETER, J. A. A teoria do desenvolvimento econÿmico. São Paulo: Editora Abril, 1982.

SILVA, L. M. R.; PEIXOTO, H.; KHAN, A. S. Viabilidade econÿmica de implantação de agroindústria de polpa de frutas no estado do Ceará. Revista Econÿmica do Nordeste, 29(2), 175-193, 1998.

SILVEIRA, D. T.; CâRDOVA, F. P. A pesquisa científica. Métodos de pesquisa. 2009. https://doi.org/10.1590/S1677-54492006000400001

SILVEIRA, T.S.; PASSOS, D. F. O.; MARTINS, I. A. D. M. Empreendedorismo x startup: um comparativo bibliométrico de 1990 a 2016. REMIPE-Revista de Micro e Pequenas Empresas e Empreendedorismo da Fatec Osasco, 3(2, jul-dez), 304-322, 2017. DOI. https://doi.org/10.21574/remipe.v3i2,%20jul-dez

SOARES, T.; JACOMETTI, M. Strategies That Add Value in Agribusiness Segments in Brazil : a Descriptive Study. Reen ? Estratégia E Negócios, 8(43), 93?120, 2015.

SOUZA, E. C. L. de; GUIMAR?ES, T. A. Empreendedorismo além do plano de negócios. São Paulo, São Paulo: Editora Atlas AS, 2006.

STEFANELO, E. Agronegócio mundial e brasileiro. Vitrine da Conjuntura, Curitiba, 1(1), 2008.

TARIFA, M. R.; SCHALLENBERGER, E. Gestão Cooperativa, Ambiente Institucional E Sociocultural: O Caso Brasil-Paraguai. RESR, Piracicaba-SP, 54(1990), 615?634, 2016. https://doi.org/10.1590/1234-56781806-94790540402

WISSMAN, A. D. M. Competências do Microempreendedor Individual. REMIPE-Revista de Micro e Pequenas Empresas e Empreendedorismo da Fatec Osasco, 3(2, jul-dez), 279-303, 2017. DOI. https://doi.org/10.21574/remipe.v3i2,%20jul-dez

ZANELLA, M. V. et al. Pesquisa e Assistência Técnica Nas Cooperativas Agropecuárias Panaenses. Sistema Ocepar, 1 ed., 72, 2016.

Published

2018-07-30

How to Cite

da Silva, M. L., Delabeneta, C., Boffi, S. de A., & Hofer, E. (2018). Entrepreneurs skills in a family agribusiness cooperative. REMIPE - Revista De Micro E Pequenas Empresas E Empreendedorismo Da Fatec Osasco, 4(2), 341–362. https://doi.org/10.21574/remipe.v4i2.114